Vänta barn – nio långa månader
Att vänta barn är en tid fylld av spänning och förväntan. Men nio månader känns nog sällan så långa, och du hinner nog tänka många gånger om bäbisen inte ska komma ut någon gång.
Positivt graviditetstest
Det första som händer i en graviditet är att du får ett positivt svar på graviditetstestet som talar om att du är gravid. Det vanligaste är att du kissar på en sticka som mäter nivåerna av graviditetshormon i urinen. Antingen kissar du direkt på stickan eller så kan du samla upp urin i en bägare för att sedan ta testet.
Du kan antingen köpa ett test på apoteket och göra testet själv hemma eller så kan du gå till en barnmorska, mödravårdscentral eller gynekolog för att göra ett test kostnadsfritt. Är du under 23 år kan du även gå till ungdomsmottagningen, detta kostar heller ingenting.
Inskrivning hos mödravården
När du väntar barn går du på kontinuerliga kontroller hos mödravården. När det är konstaterat att du är gravid ska du ringa till den mödravårdscentral där du vill gå under hela din graviditet.
Att vänta barn innebär att du måste genomgå en del rutinkontroller. I mödravården ingår det ultraljudsundersökningar, mätningar och provtagning (exempelvis blodtryck). Dessa kontroller görs för att se till att både du och din bäbis mår bra och att utvecklingen går som den ska. Läs mer om hur mödravården fungerar här.
Mycket händer med kroppen
När du väntar barn är det mycket som händer med din kropp. Ofta får gravida du större bröst, blir mer känslig för vissa specifika livsmedel som du kanske tidigare älskat, får ett utökat luktsinne och kan må illa för precis vad som helst. Däremot är alla symptom olika från kvinna till kvinna. Något som du upplever annorlunda med din kropp kanske ingen annan kvinna kan relatera till.
Tankar om förlossningen
Vare sig du ser på förlossningen med nyfikenhet och spänning eller om du är skräckslagen över tanken att föda barn, väcks det mycket frågor kring den stundande förlossningen. Det kan vara allt i från praktiska frågor till vilka olika alternativ det finns till smärtlindring. De flesta frågor som rör en förlossning kan din barnmorska svara på och kom ihåg att ingen fråga är en dum fråga. Läs mer om förlossningens olika skeden och praktiska råd här.
Oron för missfall
Många kvinnor oroar sig mycket de första tolv veckorna i graviditeten för att få ett missfall. Det är de första tolv veckorna där risken för att drabbas av ett missfall är som störst. När de tolv veckorna är fullt gångna minskar risken för missfall.
Många graviditeter slutar i så kallade tidiga missfall. En del kvinnor har inte ens märkt att de varit gravida när missfallet inträffar. Det kan nämligen uppfattas som en längre och mer riklig menstruation. Läs mer om missfall här.
När ett missfall inträffar under en graviditet kan det vara en mycket traumatisk händelse för både kvinnan och hennes partner. Glöm inte bort att det är vanligare än man tror och att det inte finns något skamligt i det. Känner du dig mycket ledsen och tagen av händelsen är det viktigt att du tar hjälp utifrån. Prata med vänner och familj om hur du känner och berätta om dina tankar. På så sätt kan du kanske lättare hantera din sorg.